Motivation och energi i pandemin

Förra året innbar förändringar för både företag och individer. Många företag har det väldigt jobbigt pga den rådande pandemin medan andra företag faktiskt går mycket bättre. Dock har de flesta organisationerna behövt ställa om itt sätt att arbeta, då stora delar av personalstyrkan arbetar hemifrån och digitala möten blivit allas vardag. För vissa passar detta sätt att jobba riktigt bra men för andra, och framför allt för teamkänslan, innebär det en större utmaning. Det kräver mycket mer av ledarna och deras ledarskap och även av det egna självledarskapet. Det gäller att hitta en bra egen struktur för arbetet liksom hålla uppe sin egen energi och motivationen.
 
Så hur kan man hålla energi och motivation uppe när vi är både mitt uppe i pandemin och vi just nu befinner oss i den mörkare delen av året?

Vad som ger energi och motivation handlar om olika saker för olika människor men i grunden handlar det om att skapa en lust att göra saker. Vår hjärna behöver utmaningar och få belöning för sin ansträngning. Tänk efter vad som brukar ladda dina batterier – både jobbmässigt och privat. Vissa saker kanske du inte kan göra på samma sätt som före pandemin men fundera på hur du kan göra något som ger liknande resultat eller känsla.

Så här kommer några tips:

Fylla på batterierna

 • Får du energi av andra människor, ha kontakt med personer som inspirerar och utmanar dig (och försök undvika de som tar energi ifrån dig).
 • Det är bra att komma ut en stund på dagen när det är ljust – planera in en kort lunchpromenad runt kvarteret varje dag eller ha fler walk-and-talk-möten när det är möjligt.
 • Gör en lista på saker som ger dig energi och inspiration, vilket kan vara alltifrån böcker, seminarier, TED-talks som inspirerar dig nya till att hitta nya sätt att träna på.
 • Se till att ha saker att se fram emot. I vanliga fall är det många av oss som har resor eller nyårsfester inplanerade. Nu är det dags att hitta andra saker att längta till.
 • Glöm inte att vi behöver, förutom att röra på oss, äta bra, vilket lätt kan bli lidande när vanliga rutiner ruckas på.

 
Mål och planering

 • Sätt upp en struktur som underlättar för dig. Arbetar du tex hemma se till att skapa en struktur som gör att arbete och privatliv skiljer sig åt (trots att arbetsplatsen är köksbordet).
 • Sätt rimliga mål och förväntningar. Det kan vara bra att ha långsiktiga mål så man vet vart man är på väg men glöm inte de kortsiktiga målen som du relativt snabbt kan få belöning av att uppnå.
 • Glöm inte att ”fira” – det är alltför lätt att bara hoppa till nästa sak utan att hinna reflektera eller må bra över det vi faktiskt åstadkommit.
 • Det är inte alltid det vi gör som gör oss trötta utan det vi inte gör. Slutför saker eller bestäm dig för att inte göra det. Dåliga samveten ger definitivt ingen bra energi.

 
Slutligen

 • Ibland blir det en skitdag – so what! Tack och lov finns det nya dagar.
 • Kanske behöver du göra ett omtag – du vet hur länge mörkret håller i sig men pandemin kan hålla på länge. Har du satt upp tillfälliga lösningar – fundera ett varv till på vad som kan bli bra på längre sikt.
 • Motivation och energi kommer tyvärr inte av sig själv – sätt av tid för att ladda dina batterier. Glöm inte heller att ge energi till andra. Det brukar ge energi tillbaka.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln