Är du en "busyholic?"

Så här efter semestern brukar många av oss vilja göra förändringar. Vi har fått tid att reflektera och fått perspektiv på vad och hur vi gör vilket ibland leder oss in på nya vägar.
För vissa kan det handla om att ta det lite lugnare, stressa mindre och ta tid för att vara mer närvarande. Det kan vara en enkel sak att säga, men en svårare att genomföra i praktiken, speciellt om arbete och vardag får adrenalinet att flöda.
Nu efter semestern finns förstås en risk att hamna i det hektiska livet igen och glömma bort att ta tid för reflektion, för att vara närvarande med de du tycker om, för att fokusera eller för återhämtning. Finns det en risk att du nu kommer att fylla kalendern med massor av aktiviteter på bekostnad av det som verkligen är det som är viktigast för dig? Eller att du själv inte tar kontroll över din tid utan låter kalendern fyllas av sig själv?
Många lider ”busyholism”, det vill säga ett behov att hela tiden göra något, att fylla kalendern med olika aktiviteter, ständigt vara uppkopplad och inte låta hjärnan vila från alla intryck och all information. Oavsett om det är på arbete eller fritid. Det kanske blir mycket gjort men kostnaden är att det tar energi, orken till annat kanske inte finns, hjärnan får hela tiden starta-stoppa-starta-stoppa på grund av multitasking.

Är du i riskzonen? Här är några påstående att fundera kring. Sätt 1 om påståendet inte alls stämmer på dig, 5 om det stämmer i hög grad. 3 om det stämmer ibland. Ta gärna lite tid på dig. Det intressanta är inte om du sätter 1 eller 5 på allt, utan vad du kan se och lära av genomgången. Men det är klart, får du maxpoäng så är det ju en väckarklocka.

 1. Jag är trött för det mesta.
 2.  Jag verkar alltid vara på gång och ha något att göra.
 3. Många av mina närmaste (partner, vänner, familj,…) uppskattar inte allt som jag måste göra.
 4. Jag blir frustrerad om jag inte får göra klart en uppgift eller om jag blir avbruten och måste skjuta upp den till senare.
 5. På helger / lediga dagar har jag en lista över saker jag måste hinna med att göra innan jag kan ta det lugnt eller göra det som är kul. Dock så kommer jag sällan till att göra det som är kul eller vila.
 6. Jag känner mig ofta att jag inte är närvarande med de som tycker bäst om.
 7. När jag väl gör det som jag verkligen gillar så är jag oftast för trött för att uppskatta det.
 8. Jag får dåligt samvete när jag vilar eller tar det lugnt.
 9. När jag till exempel är med på någon av barnens aktiviteter eller något annat, så missar jag det roliga på grund av att jag är för upptagen med att tänka på vad jag måste göra, SMS:a eller annat.
 10. Jag använder mycket socker och kaffe för att hålla mig igång på dagarna. På kvällen behöver jag ibland alkohol för att varva ner.
 11. Jag känner mig ångerfull för att jag inte gör det som jag verkligen vill göra.
 12. Jag upplever att jag har fler saker att ansvara för än de flesta andra.
 13. Jag gör det mesta snabbt, till exempel kastar i mig maten utan att känna hur det smakar eller klär på mig snabbt.
 14. Jag glömmer under längre perioder bort att ta hand om mig själv, till exempel slarvar med maten, glömmer att dricka, glömmer att gå på toaletten.
 15. Mina vänner och min familj säger att de inte träffar mig tillräckligt ofta. Eller när jag gör det så säger de att jag inte är närvarande.
 16. Så fort det blir väntetid (buss, tåg, kö,…) eller en paus tar jag upp min telefon eller iPAD för att kolla om det hänt något, spela något spel, etc.


Vilket resultat fick du? Vilka tankar väckte det? Vad borde du göra mer/mindre av?
Är det något du vill förändra och behöver ett bollplank i den processen, hör gärna av dig.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln