Kraften i intentioner, mål och att gå utanför det säkra, del 2
Intentioner och mål hjälper dig när du går utanför det kända
Det här inlägget är en fortsättningen från del 1. .
Resonemanget i det förra inlägget handlade om att släppa taget och kontrollen och att gå utanför det okända. Att bli trygg med det osäkra.
Då kan man ju undra om man inte ska ha några mål längre utan att bara ”go with the flow”? Nej, fortfarande finns det en stor kraft i att ha intentioner och mål som inspirerar och vägleder, allra helst när terrängen inte är helt känd. Då är det bra att ha en kompass och en destination.
Att formulera sina främsta livsintentioner är till stor hjälp för att navigera i både det kända och okända. En intention är en ambition, en strävan, en önskan, en längtan som siktar framåt. Den står för det som är viktigast för dig just nu.
Exempel är
att vara fysiskt frisk och i god form
att vara ekonomiskt framgångsrik
att vara en framgångsrik ledare
att vara en respekterad yrkesperson
att vara en generös vän
att vara en kärleksfull partner
att vara en effektiv mentor
att vara en framgångsrik fotograf
En intention handlar inte om hur bra du är eller har varit, det handlar inte om att jämföra sig med andra, det handlar inte om att bli bäst. Det handlar om något som är viktigt och som du på olika sätt vill manifestera i ditt liv. Du bestämmer själv vad "framgångsrik" och "effektiv" är.
Att ha några intentioner som blir kompassriktningar i livet är ett sätt att fokusera energin på det som är viktigt och betyder mest. Intentionerna kan förstås växla under åren. Normalt är att vi alltid har 5-8 intentioner som är det främsta för tillfället.
En intention kan också användas för att i en viss situation t.ex säga till sig själv, ”Hur skulle en person med intentionen att vara en generös vän göra i det här läget?” och du får du genom det lite hjälp i ditt agerande. Att regelbundet påminna dig om vad som är viktigast ger dig helhet och balans.När du tar ett steg ut i det okända så gör du det med stöd av någon av dina intentioner, du vet varför du tar steget.
Sättet att manifestera intentionerna är att sätta mål kopplade till dem. Bra mål är specifika, tidssatta, realistiska, positivt formulerade. Du ska också ha kontroll över resultatet. Målet ska dessutom vara något som är glädjefyllt att nå.
Ett mål som t.ex "att bli ekonomiskt oberoende" är inte bra. Det är för vagt och är inte tidssatt. Det behöver förtydligas och bli möjligt att se framför dig. Vad gör du och när, när du blivit det? Kanske det är det egentliga målet.
Om en av dina intentioner är att vara fysiskt frisk och i god form kan till exempel ett mål vara att vandra Kungsleden mellan Abisko och Keb sommaren 2015. Det målet kan du sedan bryta ner i mer närliggande och mindre delmål som t.ex att köpa bok, kartor och utrustning, träningsvandra en kortare sträcka.
Även om jag ovan sagt att det är viktigt att vara öppen för det som är ovisst och okänt innebär det inte att du inte ska sätta mål. Fortfarande ska du ha en intention att gå i en viss riktning, men för att gå från A till B finns det många olika alternativa vägar. Du ska fortfarande sikta på att komma till B men vara vaken för eventuella nya möjligheter som kan ta dig dit på ett sätt som du inte tänkt på i första läget. Du kan också vara beredd på att förändra B till att sikta på C istället om det visar sig vara mer intressant.
Att ha intentioner och inspirerande mål samt ta olika initiativ för att röra sig framåt ger energi, en känsla av att ta ansvar, möjligheter att fokusera på rätt sak och en känsla av lätthet. Bry dig mindre om exakt hur du ska komma till målet, påminn dig istället ofta om intention och mål.
En princip när det gäller intentioner och mål är att det som du fokuserar på det blir du bra på, det händer.
Och när du siktar på något som betyder mycket för dig, när du ger det din fulla uppmärksamhet då tenderar också hindren att försvinna eller minska.
Skrivet av: Bengt Kallenberg
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Mais Hasan » Självdisciplin – låter tråkigt men viktigt för framgång: ”Hej, Vem skrev den artikeln? Tack på förhand Mvh Mais”
-
Lars Ander » Sex megatrender som påverkar arbetslivet, karriären och ledarskapet de kommande 10-15 åren: ”Optimalt träff för det nya ledarskapets prognos. Delat detta och fått många posi..”
-
Åsa Bergman Målbäck » Söka jobb på 40-talet: ”Det är en gruvlig tur att vi har slutat kontrollera tungbett :-).”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
kompassriktning självförtroende beteendestilar nätverk pandemi litteratur resiliens ledarskapet lycka 50+ linkedin platta organisationer holakrati vägval extrovert hantera hinder växande lyssnande drömjobb självdisciplin arbete reflektera search tvivel ledningsgrupp go with the flow värdeord nystart arbetsgivare feedback tänkande svagheter headhunting referenser busyholic talent management livsintentioner karriärhinder kreativitet employer branding seminarier megatrender modiga ledare balans talanger beslutsfällor det goda ledarskapet fatta beslut karriärcoaching självledarskap karriärmål strengthsfinder effektiva möten karriär motivation styrkor outplacement personlig utveckling ledarutveckling karriärutveckling rekrytering ledarskap coaching personligt ledarskap grupputveckling förändring mål assessment team karriärplanering osäkerhet personliga egenskaper söka jobb kravprofil ledaregenskaper goda samtal samtal engagemang nätverka lärande motivationsfaktorer tystnad att leda andra sätta mål inspiration mod rädsla framtid leda på distans arbetssätt lyckoindex tid framgång åldersdiskriminering semester distansarbete introvert kundfokus kompetensutveckling misslyckande strategisk kompetensutveckling nyckelkompetenser skjuta upp arbetsliv autentiskt ledarskap energi delegera förändringsledning platsannonser konflikt trygghet fantastiska ledaare uppnå mål incitament johari fönster prokrastinera arbetstagare chef värdegrund målstyrning mentoring arbeta under press