Åldersfixering
Idag läser jag i DN den 7 december 2014, att det är svårt att få jobb efter 50. Trygghetsrådet uttalar sig om att de som passerat 50 har ”det lite motigare” och att rekryteringsfirmor och bemanningsföretag har kravspecifikationer från kundföretagen att kandidaterna ska ha en viss ålder. Ofta mellan 30-40 år.
Det är alltid bra att reflektera över sig själv och hur man själv agerar. För det första tänker jag att åldersdiskrimineringen isåfall gäller mycket stora grupper. Faktiskt de allra flesta som är i arbetsför ålder, om nu alla ska inneha den perfekta åldern av 30-40. Tänker man så, blir det ganska tydligt att det inte är riktigt klokt att välja bort ca 75% av arbetsföra personer.
Vi brottas också ständigt med att inte gå i tankefällor vad gäller övrig mångfald på arbetsmarknaden. Jag erkänner att jag ibland automatiskt tänker ett visst kön till en viss yrkeskategori innan jag kommer på mig själv och mina djupt inrotade fördomar. Jag är inte unik. Min upplevelse är att vi alla har ett gäng fördomar – medvetna eller omedvetna – som vi skulle ha nytta av att diskutera utan att bli arga på varandra. För de allra flesta diskriminerar inte med ond avsikt. Vi är oftast omedvetna om att vi diskriminerar.
Jag tror att min bransch, rekryteringsbranschen, skulle bli ännu bättre om vi såg till att inte ens fråga kunden om vilket önskvärt åldersspann man vill ha i en viss rekrytering. Jodå, det förekommer. Istället bör vi fråga kunden vilken erfarenhet och kunskap de behöver. I vissa fall kan man behöva tänka ålder och det är när t ex alla på en avdelning är i samma åldersspann. Det blir inte så roligt om alla går i pension samtidigt och all kompetens inom området försvinner. Särskilt om det är en komplex specialistkompetens. Det är lika illa om alla är unga, eftersom de som är nya i arbetsmarknaden också vill ha bra förebilder och få möjlighet att lära sig av kloka och erfarna personer.
Så kära kollegor, kandidater och kunder! Låt oss påminna varandra om att vi behöver mångfald för att bli framgångsrika och skapa hållbarhet och kreativitet. Olikheter berikar. Det är min absoluta övertygelse.
Skrivet av: Åsa Bergman Målbäck
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Mais Hasan » Självdisciplin – låter tråkigt men viktigt för framgång: ”Hej, Vem skrev den artikeln? Tack på förhand Mvh Mais”
-
Lars Ander » Sex megatrender som påverkar arbetslivet, karriären och ledarskapet de kommande 10-15 åren: ”Optimalt träff för det nya ledarskapets prognos. Delat detta och fått många posi..”
-
Åsa Bergman Målbäck » Söka jobb på 40-talet: ”Det är en gruvlig tur att vi har slutat kontrollera tungbett :-).”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
kompassriktning mentoring beteendestilar målstyrning pandemi chef prokrastinera johari fönster ledarskapet 50+ fantastiska ledaare trygghet holakrati platsannonser extrovert delegera lyssnande energi självdisciplin drömjobb nyckelkompetenser strategisk kompetensutveckling search kompetensutveckling ledningsgrupp introvert nystart värdeord arbetsgivare framgång tänkande lyckoindex headhunting referenser busyholic framtid livsintentioner karriärhinder kreativitet employer branding tystnad motivationsfaktorer modiga ledare balans talanger beslutsfällor det goda ledarskapet goda samtal karriärcoaching självledarskap karriärmål strengthsfinder effektiva möten karriär motivation styrkor outplacement personlig utveckling ledarutveckling karriärutveckling rekrytering ledarskap coaching personligt ledarskap grupputveckling förändring mål assessment team karriärplanering osäkerhet personliga egenskaper söka jobb kravprofil ledaregenskaper fatta beslut samtal engagemang nätverka lärande megatrender seminarier att leda andra sätta mål inspiration mod rädsla talent management leda på distans arbetssätt tid svagheter åldersdiskriminering feedback distansarbete semester kundfokus go with the flow tvivel misslyckande reflektera arbete arbetsliv skjuta upp autentiskt ledarskap växande förändringsledning hantera hinder konflikt vägval platta organisationer uppnå mål linkedin incitament lycka arbetstagare resiliens litteratur värdegrund nätverk självförtroende arbeta under press