Är du en medelålders talang...?
Är du en medelålders talang...?
Efter att ha arbetat i flera olika organisationer där man arbetat med employer branding, successionsplanering och identifiering av talanger, så ställer jag mig frågan:
Finns det ett bäst-före-datum för när man slutar vara talang?
Vi jobbar frenetiskt med att locka unga förmågor till våra organisationer och lägger tid, pengar och en massa energi på att komma ut och träffa dem på högskoledagar och rekryteringsmässor. Vi pratar om att vi måste ha en process för vem som skall ta över efter vem om någon slutar eller går vidare i organisationen och landar i en struktur för att planera successionsordningen. Den strukturen grundar sig inte sällan i att man börjar ett gediget arbete för att identifiera vilka medarbetare som skall definieras som ”talanger”.
När vi hunnit så långt så konstaterar vi:
Det är inte 40plusarna som står på listan.
Inte heller dem vi möter i vår process för att skapa ett namn om oss för att locka människor att vilja arbeta hos oss är 40plusare.
Vi jobbar mycket, mycket med att locka, behålla och utveckla de unga människorna i organisationen, samtidigt som vi vet att 80- och 90-talister har kortare anställningar i snitt än vad de tidigare generationerna har. Samtidigt arbetar 50-, 60- och 70-talisterna vidare i organisationerna som kanske inte alltid visar de medelålders talangerna att de har betydelse för verksamhetens framgång och lönsamhet. För de generationerna har gemensamt att de är lojala. Ändå.
Kanske är det så att 80- och 90-talisterna kommer att ha anställningar i genomsnitt av 3-4 år oavsett om vi slår knut på oss själva med flärdfulla talangprogram, festliga utställningar på arbetsmarknadsdagar och ett gediget ledarutvecklingsprogram ”för dig som är ny som chef”? Ändå.
Självklart skall vi inte sluta arbeta med att locka, behålla och utveckla människor i organisationen. Vore det inte på sin plats att uppmärksamma alla medarbetare? Ung som gammal, oerfaren som erfaren. För större mångfald.
Skrivet av: Åsa Bergman Målbäck
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Mais Hasan » Självdisciplin – låter tråkigt men viktigt för framgång: ”Hej, Vem skrev den artikeln? Tack på förhand Mvh Mais”
-
Lars Ander » Sex megatrender som påverkar arbetslivet, karriären och ledarskapet de kommande 10-15 åren: ”Optimalt träff för det nya ledarskapets prognos. Delat detta och fått många posi..”
-
Åsa Bergman Målbäck » Söka jobb på 40-talet: ”Det är en gruvlig tur att vi har slutat kontrollera tungbett :-).”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
incitament nyckelkompetenser linkedin arbete misslyckande platsannonser självförtroende delegera målstyrning värdegrund självdisciplin arbetsgivare search sätta mål arbeta under press holakrati introvert nystart lycka mentoring pandemi chef drömjobb svagheter headhunting kompassriktning beteendestilar nätverk kundfokus litteratur ledare prokrastinera johari fönster framtid modiga ledare att leda andra employer branding tystnad motivationsfaktorer megatrender referenser lärande busyholic talanger beslutsfällor nätverka fatta beslut goda samtal karriärcoaching personliga egenskaper karriärmål osäkerhet karriärplanering team assessment styrkor outplacement personlig utveckling ledarutveckling karriärutveckling rekrytering ledarskap coaching personligt ledarskap grupputveckling förändring mål motivation effektiva möten karriär strengthsfinder självledarskap söka jobb kravprofil engagemang balans ledaregenskaper samtal det goda ledarskapet seminarier leda på distans mod rädsla talent management inspiration karriärhinder kreativitet arbetssätt livsintentioner autentiskt ledarskap energi resiliens värdeord framgång ledningsgrupp tvivel tid fantastiska ledaare ledarskapet arbetstagare tänkande feedback växande förändringsledning semester konflikt go with the flow platta organisationer reflektera lyckoindex åldersdiskriminering skjuta upp distansarbete kompetensutveckling lyssnande hantera hinder extrovert vägval trygghet strategisk kompetensutveckling arbetsliv 50+