Vi behöver modiga chefer!

De flesta chefer vet vad som krävs av deras ledarskap och vad de behöver göra. Men om så är fallet, varför lyckas inte alla chefer i sitt ledarskap trots att de nu vet hur de borde leda?

Bara för att man vet vad man som chef behöver göra betyder inte att det är lätt att göra det. Det krävs mod och vilja att också göra det som krävs, vilket kan vara att våga fatta ett beslut när all information inte finns och riskerna måste övervägas noga. Det kan handla om att fatta obekväma beslut och genomföra förändring som kommer att ha långtgående konsekvenser. Det kan vara frågan om att genomföra ett obehagligt samtal eller lyssna till sina kritiker med ett öppet sinne.

Som Winston Churchill sa: ”Mod är det som krävs för att stå upp och prata, mod är också vad som krävs för att sitta ner och lyssna”.

Så vad är mod? En modig person är en person som handlar i överensstämmande med sina övertygelser och önskningar även vid risk för negativa konsekvenser. Mod är att vara rädd men övervinna sin rädsla för att göra det som behöver göras.
Aristoteles kallade modet en av våra viktigaste dygder, för det gör alla andra dygder möjliga. Tänk dig hur innovation, försäljning eller ledarskap skulle te sig utan mod.
Det enda sättet att utveckla mod är att kräva det av sig själv. Alla har dessutom kapaciteten att vara modiga.

Modiga chefer har utvecklat förmågan att fatta beslut och ta nästa steg framåt. De vågar säga det som behöver sägas och konfrontera saker när och om det behövs. De agerar snabbt när prestationerna inte är tillräckliga och frågar själv efter feedback och lyssnar. Att delegera och låta andra växa och ta ansvar och t.o.m. tillåta misstag så att en lärande miljö skapas utmärker även dessa personer.

De som har modet att ta ett kliv framåt, ta risker och leda i osäkerhet blir vinnare, både privat och som chefer.

Så låt oss utveckla vårt mod så att vi blir modiga.

Skrivet av: Eva Borgert Palm

Etiketter: ledarskap osäkerhet mod

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln